Stanowisko ws. projektu ustawy o jawności życia publicznego w wersji z 13.11.2017 r.

Prezentujemy stanowisko Fundacji Stańczyka ws. projektu ustawy o jawności życia publicznego w wersji opublikowanej 13.112017 r. Wersja z podpisem.

Stanowisko zostało sporządzone w trybie pilnym przez zespół 2 prawników Fundacji: Przemysława Żaka, szefa Programu Dobre Prawo oraz Justyny Balachowskiej w ramach II tury konsultacji projektu ustawy o jawności życia publicznego. Jest to nasze drugie stanowisko i zawiera w sobie odwołanie do podtrzymanych uwag z pierwszego stanowiska.

Skoncentrowaliśmy się na uwagach o charakterze krytycznym, kompleksowo próbując się odnieść jedynie do rozdziałów I-IV projektu. Każda wskazana wątpliwość powinna być traktowana jednoznacznie jako uwaga krytyczna lub sprzeciw wobec danej części projektu lub braku, oznaczająca postulat dokonania zmiany, wprowadzenia lub usunięcia danego rozwiązania lub przepisu.

Zapraszamy do lektury i korzystania z materiału!

⇨ Bądź na bieżąco!

Śledź nas na Facebooku (szczególnie  wpisy z #jawność), zapisz się do naszego newslettera. Będziemy Cię informować o przebiegu sprawy i możliwościach zaangażowania.

⇨ Wesprzyj nasze działania!

Potrzebujemy nie tylko trzymania kciuków. W ciągu ostatnich kilku tygodni nasi wolontariusze – prawnicy spędzili już ponad 60 godzin, analizując zapisy projektu ustawy i formułując szczegółowe uwagi do dwóch wersji projektu, które przesłaliśmy jego autorom. Nasz przedstawiciel uczestniczył i zabierał głos podczas spotkania konsultacyjnego w Warszawie. To jeszcze nie koniec. Potrzebujemy środków, żeby zapewnić naszych współpracownikom warunki do dalszej pracy.

Przekaż darowiznę na konto:
Fundacja Instytut Myśli Obywatelskiej im. Stańczyka
ul. Sławkowska 12, 31-014 Kraków
tytułem: „Darowizna na działalność statutową”

lub  skorzystaj z systemu płatności internetowych Tpay.